Skip to content


Przebieg procesu kształtowania kolan metodą hamburską wg DIN 2605

Kolana hamburskie są jednymi z najczęściej stosowanych i wykorzystywanych łuków rurowych. Na taki stan rzeczy wpływa bez wątpienia wysoka jakość i powtarzalność kolan uzyskiwanych tą metodą. Mimo powszechności metody hamburskiej niewiele osób zdaje sobie sprawę jak wygląda proces zmierzający do wyprodukowania kolan hamburskich. W niniejszym artykule postanowiliśmy przybliżyć wszystkim zainteresowanym technologię produkcji kolan hamburskich.

 

 

Zanim kolano hamburskie uzyska pożądaną formę konieczne jest przede wszystkim rzetelne przygotowanie materiałów wyjściowych, czyli rur które mają po obróbce uzyskać formę kolana hamburskiego. Ponieważ w zależności od wyposażenia i stopnia opanowania technologii zakładu zajmującego się wytwarzaniem kolan hamburskich poszczególne etapy ich produkcji mogą się nieco różnić, dlatego poniższe etapy mają charakter ramowy. Zasadniczo można więc proces produkcji kolan hamburskich podzielić na następujące etapy:

 

 

 

 

Luk hamburski proces ksztaltowania wg DIN 2605

Luk hamburski proces ksztaltowania wg DIN 2605

Proces kształtowania kolan metodą hamburską – schemat

 

 

  1. Etap przygotowawczy

 

Na tym etapie dokonuje się następujących czynności związanych przygotowaniem rur, których mają zostać wykonane kolana hamburskie:

a)      kontrola jakości i wymiarów rur wsadowych

b)      kontrola cech naniesionych na rury i porównanie ich z dostarczonymi atestami materiałowymi

c)      cięcie rur na odcinki pozwalające uzyskać odpowiedni kąt gięcia kolan

 

 

  1. Produkcja kolan hamburskich

 

Na tym etapie przygotowane wcześniej rury poddawane są procesowi gięcia na gorąco

 

  1. Kontrola gotowego wyrobu

 

Kontrola jakości kolan hamburskich rozpoczyna się po ich schłodzeniu i obejmuje następujące elementy:

a)      czyszczenie powierzchni poprzez piaskowanie w celu wyeliminowania ewentualnych uszkodzeń i zniekształceń wizualnych

b)      cięcie oraz fazowanie końców kolan

c)      badania nieniszczące

d)     zabezpieczenie kolan przed korozją oraz przygotowanie do składowania

 

Powyższe etapy to jedynie zarys czynności, które przeprowadza się w trakcie produkcji kolan hamburskich. Poszczególne etapy mogą się nieco różnić między sobą chociażby z uwagi na rodzaj i gatunek zastosowanego materiału, ponieważ poszczególne gatunki stali wymuszają dalszą obróbkę np. termiczną. Dlatego należy mieć na uwadze, że kolana hamburskie wykonane ze stali węglowych (R35, St37.0, S235) będą zawierały na atestach odbiorowych nieco mniej szczegółowych danych związanych z obróbka niż na przykład kolana wykonane z gatunków stopowych takich jak 15Mo3, 10CrMo9-10 czy 13CrMo44.

 

Schematyczny rysunek trzpienia kształtującego

 

Jednym z najistotniejszych etapów kształtowania kolan metodą hamburską jest zwiększenie średnicy rury. Wiele osób zadaje pytanie dlaczego na atestach materiałowych średnica wykorzystanej rury jest mniejsza od tej, którą posiada kolano hamburskie. Dzieje się tak ponieważ w podczas przesuwania rury wsadowej przez trzpień, którego przekrój zwiększa się sukcesywnie na całej jego długości a na końcowym odcinku także zagina, dochodzi właśnie do zwiększenia średnicy rury. Kiedy rura wsadowa osiąga mniej więcej kąt 55° trzpień ma już stały przekrój a krzywizna łuku po stronie zewnętrznej i wewnętrznej jest zbliżona. Fragment trzpienia na którym dokonuje się formowanie krzywizny łuku kończy się odcinkiem o stałym przekroju poprzecznym, co umożliwia dalsze prowadzenie i kalibrowania kolana hamburskiego.

 

Kolana hamburskie ukształtowane na samotoku

 Share on Facebook

Posted in DIN 2605-1, Kolana hamburskie, Kolana stalowe.

Tagged with , , , , .



kolana hamburskie, zwezki symetryczne, din 2605-1, marwil